Leo Correia de Verdier – Sy Tiden

Leo Correia de Verdier

SY TIDEN (Helena Kantinkoski & Leo Correia de Verdier)

Vad är rytmens betydelse i tillvaron? Vad är icke-tid mellan stygnen? Hur syr man ihop det okontrollerbara? En själ vandrar från forntiden till att vara en ‘död varelse’ och sedan återfödas ansiktlöst i nutiden. En kamp med rytmen och det okontrollerbara där det tidlösa ändå blommar fram. En föreställning som handlar mycket om de längre förlopp som ligger utanför de rytmer som styr vår vardag och som kanske märks bäst i mellanrummen mellan taktslagen.

KantinoskiHelena Kantinkoski är dansare med studier i butoh och bakgrund inom zenmeditation. Butoh är en avantgardistisk dansform som uppstod i Japan efter andra världskriget. Butoh motsätter sig för definitioner och söker sig med stark närvaro till gränslandet för det som är mänskligt.

Leo Correia de Verdier är en av världens främsta symaskinsmusiker, utbildad på bl.a. i Kungliga musikhögskolan. Med hjälp av modern teknik som datorer och sequencers har hon utvecklat symaskinsmusicerandet i nya riktningar och tagit den till en helt ny nivå. Leo spelar på en Brother LS-2125, en traditionell elektrisk symaskin med ett ganska kraftfullt och slamrigt sound, som man oftast förknippar med större maskiner. Hennes musik är stram, med skiftande rytmiska mönster och en detaljrik ljudvärld.

Symaskinen har sedan den uppfanns i slutet på 1700-talet blivit ett av världens vanligaste instrument. Miljoner människor spelar dagligen på sina symaskiner, men, kanske på grund av instrumentets låga status, har få av dem har tagit sitt musicerande till en professionell nivå och presenterat det för publik.

Portfolio Categories:

artister/konstnärer programpunkter